wtorek, 8 lutego 2011


Przeciwutleniacze w herbacie

Czym są i jakie mają znaczenie dla naszej diety? Przeciwutleniacze i antyoksydanty to jedno i to samo. Są to związki zapobiegające procesowi utleniania wiązań chemicznych danej substancji. Funkcja przeciwutleniaczy polega na unieszkodliwieniu wolnych rodników. Te zaś powstają w wyniku stresu, zanieczyszczenia organizmu (spalinami, dymem papierosowym) nadużywania leków, spożywania wysokoprzetworzonej żywności lub przeterminowanej. Spożywanie naturalnych antyoksydantów z codzienną dietą pozwala na zachowanie równowagi pomiędzy wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami.
Bogatym źródłem przeciwutleniaczy jest herbata w skład której wchodzą związki z grupy flawonoidów – katechiny: epikatechina (EC), epigallokatechina (EGC), galusan epikatechiny (ECG), galusan epigallokatechiny (EGCG – przeciwutleniacz 100 razy bardziej aktywny niż witamina C i 25 razy bardziej aktywny niż witamina E pod względem ochrony komórkowej i DNA). Występujące w herbacie antyoksydanty wpływają na spowolnienie procesów miażdżycowych, blokują metale żelazo i miedź, co zmniejsza zdolność do generacji wolnych rodników. Przeciwutleniacze w herbacie obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszają ryzyko pojawienia się zakrzepów, odtruwają organizm poprzez działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Warto spożywać naturalne antyoksydanty w codziennej diecie tak aby móc zapobiegać wystąpieniu chorób cywilizacyjnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz