wtorek, 23 sierpnia 2011
Uciecha dla zmysłów
Nie trzeba chyba nikogo przekonywać,że picie ulubionego naparu zdecydowanie lepiej smakuje kiedy kosztujemy go z naczynia, które wzbudza nas zachwyt. Naczynia herbaciane wzbudzające zachwyt i podziw dla nas,mam na myśli Europejczyków, są zapewne dla przeciętnego mieszkańca Pekinu niczym nadzwyczajnym ponieważ od wieków uczestniczą w kulturze i tradycji Chińczyków. Znany od czasów dynastii Ming gaiwan jest nieodzownym elementem kultury herbacianej. Pucharek, filiżanka czy po prostu naczynie może być stosowane w dwojaki sposób : do zaparzania herbaty jak i bezpośredniego picia. Wyposażony jest w wieczko oraz trzeci element - spodek, który stosunkowo późno został wprowadzony, celem izolacji dolnej części naczynia, a także dla bezpieczeństwa trzymania. Funkcjonalny i łatwy w obsłudze zaskarbił sobie łaski i stał się bardzo popularny w kraju smoka. Stosowany w herbaciarniach, podczas codziennego spożywania, a także na wyjątkowe okazje stał się ważną częścią herbacianej tradycji stosowanej dokładnie tak jak za czasów przodków.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz